Hva skjedde med fri lek utendørs ?

Hva skjedde med fri lek utendørs ?

Fri lek – aktiviteter som barn skaper selv, uten involvering fra voksne, har gått kraftig tilbake de siste 60 årene, ifølge Dr. Peter Gray, professor i psykologi ved Boston College. I Kamik vet vi at fri lek utendørs gir utrolige fordeler for barna. Men vi tror også at dagens barn mangler  datafrie kreative utendørsleker vi likte så godt i vår barndom – og vi vil endre på det. Her diskuterer Dr. Gray noen av grunnene til at det er blitt mindre av vanlig utendørs lek, og gir foreldre tips om hvordan man kan få leken tilbake i barnas liv.

Hvorfor har dagens barn mindre tid til fri lek ute?

Dr. Gray forklarer at samfunnet i løpet av de siste tiårene har begrenset barns frihet til å leke – og i tillegg, deres frihet til å lære og utvikle seg. “Howard Chudacoff [forfatter av Children at Play: En amerikansk historie] setter tidspunktet for endringen til 1955,” sier Dr. Gray.
“I begynnelsen av 1900-tallet i USA var vi ganske ferdige med det meste  av barnearbeid, og vi skulle tilbake til en verden der barn brukte mye tid på å leke. Men rundt 1955 begynte vi gradvis å redusere den friheten. Ikke ved å sende dem tilbake til fabrikkene, men å pålegge dem mer intens undervisning i skolen og voksenstyrte aktiviteter i stedet for ekte lek.”

Hva er noen av hindringene foreldrene står overfor når det gjelder å la barna leke fritt utendørs?

Mange foreldre vil gjerne gi sine barn mer selvstendighet, men frykt for farene forbundet med ukontrollert lek. Dr. Gray vil at foreldre skal forstå at mediene har en tendens til å overdrive risikoen, noe som fører til overdreven bekymring.

“Dessverre bor vi i en verden der vi hører fra såkalte “eksperter” hele tiden, og de fleste ekspertene er ikke som meg og forteller foreldre at de skal la barna prøve seg. De snakker om alle farene,” sier Dr. Gray.

Det er viktig å ikke undervurdere legitime sikkerhetsrisikoer, men Dr. Gray mener at foreldre også bør vurdere de potensielle konsekvensene ved å ikke gi barn den friheten de trenger: “Hvis jeg ikke lar barnet mitt få disse opplevelsene, risikerer jeg at mitt barn aldri vil utvikle seg med hensyn til selvsikkerhet, aldri utvikle et intern kontrollmestring, bli engstelig eller deprimert på et tidspunkt i dets liv fordi det ikke har denne følelsen av å kunne løse sine egne problemer.

For foreldre er løsningen å huske at selv om lek utendørs innebærer et visst nivå av risiko, er det ikke særlig farlig så lenge leken utøves i et trygt miljø. De kan prøve å forstyrre barnas lek så lite som mulig, samtidig som de holder øynene oppe for virkelige farer.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mareike (@_everywhereigo) on

Hvilken rolle har teknologien spilt i at utendørs fri lek blir stadig mindre?

Når det ikke er noen barn som leker ute, er det enda mer sannsynlig at barna blir værende innendørs og tar fram sine elektroniske enheter, hevder Dr. Gray. “Folk klager på at barna er på iPhone eller datamaskin. Folk tror at teknologien er grunnen til at barna ikke er ute. Jeg tror det er omvendt. Jeg tror at om barna går ut og finner at der er det ingen andre å leke med. Hvordan skal de så kommunisere med sine venner? De drar opp mobiltelefonen, eller åpner datamaskinen, og så; er de sammen med sine venner. Hvis den eneste måten de kan være sammen med  vennene på, er via en elektronisk enhet, vil det bli det de ønsker å gjøre.”

Som foreldre, hvordan kan vi gi barna våre mer frihet?

“Mange foreldre innser at deres frykt er litt irrasjonell, og at de pleide å leke fritt utendørs da de var barn,” sier Dr. Gray. Likevel kan det være utfordrende å overvinne denne typen engstelse. “Lenore Skenazy [en av grunnleggerne av Let Grow, en organisasjon dedikert til å gi barn mer selvstendighet] har et sett med øvelser. La oss si at barnet ditt ønsker å sykle rundt kvartalet, men det gjør deg engstelig. Du forhandler, og du sier, “Hva om du sykler ned til enden av blokken og tilbake? Første gangen du gjør det, vil jeg se på, deretter kan du gjøre det uten at jeg ser på. Det blir som en tilvenning, et gradvis skritt videre.”

Kamik mener at Dr. Grays melding vil tiltale foreldrene. Vårt familiemerke er her for å oppmuntre familier som vil gjøre plass til utendørs fri lek. For flere tips, diskusjoner og aktivitetsideer, meld deg på nyhetsbrevet til Kamik Club og bli med i vår bevegelse.

#FreeYourPlay

Dette intervjuet er redigert og forkortet.

Leave a Reply