Er fri utendørs lek farlig?

Av Francine Ferland, ergoterapeut, professor emeritus ved Universitetet i Montreal, og forfatter av bøker som Et si on jouait? Le jeu au cœur du developpement de l’enfant, og Viens jouer dehors! (publisert av Les Éditions du CHU Sainte-Justine).

Mange foreldre er engstelige for å la barna leke utendørs; har denne frykten noe for seg? La oss ta en nærmere titt på de opplevde farene som gjør foreldre bekymret.

Ulykker

Selv i et trygt miljø kan du aldri garantere at ulykker ikke skjer når barna leker ute. Som foreldre bør vi sikte på å beskytte barna våre samtidig som vi også gir dem en viss frihet. Ved å overbeskytte dem får ikke barna muligheten til å lære å håndtere risiko eller å få normale opplevelser for sin alder.

Bakterier

Den menneskelige fordøyelseskanalen inneholder ett kilo bakterier![1] En liten prosentandel av disse mikroskopiske organismene er skadelig, men mange andre faktisk styrker immunforsvaret. I 1989 ble det påvist at overdreven personlig hygiene hos unge familier øker risikoen for astma, eksem og allergi, inkludert høysnue[2]. Derfor, i stedet for å prøve å holde barna inne i en steril boble, bør foreldrene la dem oppleve den virkelige verden.

Kaldt vær

Når vinteren nærmer seg, har voksne en tendens til å begrense tiden barna bruker utendørs så snart kvikksølvet faller under null. Ifølge Canadian Paediatric Society bør barn imidlertid bare holdes innendørs hvis temperaturen eller vindtemperaturen er minus 27°C eller kaldere. Når det blir kaldt, kan eksponert hud fryse[3].. Ellers, ikke nøl med å kle godt på barna dine og send dem ut for å leke.

Frykt går i arv fra foreldre til barn

Av og til overfører foreldrene sin egen frykt til barna. Her er noen tips om hvordan du lar de små får lov til å utforske verden gjennom barneøyne.

Insekter

Naturen kan være hjem for insekter som biter og stikker, men det er ingen grunn til å holde barnet ditt inne. Prøv å ta noen grunnleggende forholdsregler, for eksempel å kle den lille i lyse klær og bruke insektavvisende midler. Husk at barna lærer fra foreldrene sine. Så, om det å se et insekt gjør deg hysterisk, vil slike handlinger også styre barnets atferd. En ukontrollert handling vil bare få barnet til å føle at insektet representerer en reell fare.

Dyr

En frykt for dyr, og spesielt for hunder, er en vanlig fobi. For å unngå å overføre frykten til barnet, vil riktig måte å nærme seg en hund på være å først spørre eieren om lov til å klappe hunden. Så kan hunden få lukte på hånden. Deretter kan den bli klappet på siden.

Vann

Vannaktiviteter krever noen få forholdsregler for sikkerhet (flytevest, voksenoppsyn, etc.). Men ved å si ting som ”ikke går for nær, det er farlig,” bør unngås, for å ikke overføre en frykt for vann til barnet.

Tilsyn

Mange foreldre er bekymret for mangelen på tilsyn når barna er ute. Så, hvor gamle må de være før det er greit for barn å leke ute, gå til parken, eller krysse gaten selv? Svaret avhenger ikke bare av barnets alder, men også av deres modenhetsnivå og hvor de bor (by/forsteder). Her er noen retningslinjer å huske på:

Inntil de er omtrent fire år bør barn ha voksenoppsyn når de leker ute. Dette er spesielt viktig hvis leketid innebærer et basseng eller foregår i nærheten av en vannkilde eller potensielt giftige planter.

Rundt fire år kan barn være ute alene, så lenge de er i et avlukket område. Imidlertid må de fortsatt ses til regelmessig. Det er også viktig å la barna vite nøyaktig hva de får lov til å utforske. Forutsatt at de holder seg innenfor bestemte grenser og er klar over noen sikkerhetsregler, er det greit for dem å leke alene utendørs.

Når barn når alderen hvor de kan bruke en viss fornuft, blir de bedre til å vurdere risiko og skille rett fra feil. Dette betyr at de også blir bedre på å følge regler. De kan begynne med flere typer aktiviteter utendørs og ta følge med en venn fra skolen. Når de sykler, bør barn under 10 alltid være ledsaget av en ansvarlig voksen.

———–

Fri lek utendørs er en berikende opplevelse som stimulerer ulike områder av et barns utvikling og fremmer dermed balansert vekst. Det bygger barns motoriske ferdigheter (krypende, løpende, slå hjul, etc.), kognitive ferdigheter (utforsking av naturen, finne på leker, problemløsing, strategilek etc.), følelsesmessige ferdigheter (selvtillit, autonomi, spontanitet, styrke selvtilliten osv.) og sosiale ferdigheter (bygge relasjoner, arbeide som et lag, dele, etc.).

 

Til slutt: Fri lek ute gir barna mulighet til å ta avgjørelser selv og gir dem en bedre balanse i sine hovedsakelig stillesittende rutiner.

 

1. Corthier, G. (2011). Bonnes bactéries et bonne santé, réalisé en partenariat avec Danone Research et Nestlé. Éditions QUAE

2. Strachan, D.P. (1989). Hay fever, hygiene, and household size. British Medical Journal,18; 299 (6710): 1259-1260.

3. Des mesures de précaution pour les parents et les enfants pendant l’hiver https://www.soinsdenosenfants.cps.ca/handouts/winter_safety, 7 november 2018.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *